Ingenieursbureau voor architecten, aannemers, projectontwikkelaars en particulieren

Bouwtechniek

Dag van de Bouw 2016


VEENENDAAL – 26 juni 2016. Wortel schieten. Eerst zaaien. En dan oogsten. In huize Fijneman is dat de afgelopen maanden weer flink uitgeprobeerd. Met de moestuintjes van een zekere grootgrutter.

Het begin is altijd leuk en eenvoudig. Maar na een paar weken moet je doorpakken. Verpotten. Plantjes losscheuren van de rest. Vieze handen. Alles onder de aarde. En dan gaat het verder. Veel plantjes redden het niet. Slechts een paar procent bereikt volle wasdom. En komt tot bloei. De kans op oogsten stijgt.Zo is het ook met het interesseren van jongeren voor de techniek. Het begin is niet moeilijk. Een enthousiast verhaal op een basisschool. Een gastles in de brugklas. Maar dan. De opvolging heeft meer voeten in de aarde.

Bouwinspiratie

In Veenendaal pakken ze dat perfect aan! Bouwinspiratiedagen noemen ze dat daar. Aannemers organiseren samen met constructeurs, installateurs en architecten een dag voor basisschoolleerlingen in de omgeving. Die gaan ze zelf halen met bussen. Vijfhonderd jongens en meisjes. En die maken kennis met alle facetten van het technisch vakgebied. Metselen, timmeren, leidingen leggen, straten, noem maar op. Onder begeleiding van enthousiaste vakmensen.

Op de Dag van de Bouw doen ze het nog eens dunnetjes over. Nóg 1200 bezoekers. De techniek krijgt zo de kans om wortel te schieten in een hoop jonge geesten. En de lokale bouwkolom staat er zonnig bij. Zelfs de burgemeester is enthousiast.

Het imago van de bedrijfstak stijgt. Ook dat is cruciaal voor de instroomkansen. En hoewel het daadwerkelijke oogsten nog een tijd kan duren, genieten de betrokkenen nu al van de weg ernaartoe. Een mooi voorbeeld dat navolging verdient. Want voor een zekere oogst moet er ruim worden gezaaid!

(Bron: Cobouw, 22 juni 2016)

TERUG