Bio-energiecentrale De Vallei Ede


Aan de Nizolaan in Ede wordt een nieuwe bio-energiecentrale gebouwd. De centrale moet verse houtsnippers volledig automatisch gaan verbranden. Snoeiafval wordt zo op een duurzame manier verwerkt. De gemeenten Ede, Scherpenzeel, Veenendaal en mogelijk Nijkerk, Wageningen en Barneveld willen hun snoeiafval leveren aan de energiecentrale die biomassa verbrandt.

Met de vrijgekomen energie wordt water opgewarmd. Dit water wordt getransporteerd naar onder andere de nieuwe wijk Kernhem om daar de woningen duurzaam te verwarmen. Daarnaast zal de centrale ook energie opwekken voor bedrijven op bedrijventerrein Ede-Noord. Voor noodgevallen wordt een backupinstallatie gebouwd die op gas gestookt wordt.

De hele energiecentrale komt in een 13 meter hoge hal, 28 meter breed en 48 meter diep. IBT Veenendaal maakte als ingenieursbureau, in goede samenwerking met architect Maarten Modderkolk, de berekeningen en tekeningen van de staalconstructie van deze hal. Veel schorende elementen houden de hoge hal stabiel.

Feiten
Oppervlakte: (totaal: 1107 m2)

  • Hal met biocentrales: 660 m2
  • Hal met backupketels / warmtebuffers: 115 m2
  • Opslag houtsnippers: 332 m2

Staalgewicht: 58635 kg