Ingenieursbureau voor architecten, aannemers, projectontwikkelaars en particulieren

Geen categorie

Restauratiemethode voor aangetaste balkkop


AMEIDE – Repstone te Ameide ontwikkelt een methode om aangetaste houten balkkoppen te restaureren. Het bedrijf is gespecialiseerd in reparatie en injectie. 29 september jongstleden is een serie belastingsproeven uitgevoerd op houtstukken met ingelijmde wapeningsstaven van glasvezel. De voorlopige resultaten zien er veelbelovend uit.

Glasvezelwapeningsstaven kunnen worden toegepast bij de restauratie van houten balkkoppen. In monumentale panden zijn deze vaak aangetast door vocht en schimmels. Het einde van de balk, de balkkop, wordt bij deze nieuwe restauratiemethode vervangen door epoxy gietmortel. Hiermee wordt aan de vochtproblemen voorgoed een einde gemaakt. De glasvezelwapeningsstaven worden in het gezonde hout ingeboord en vastgelijmd om de vereiste sterkte te leveren.
De bekisting waarin de gietmortel wordt aangebracht, kan uitgevoerd worden als een permanente zichtbekisting gemaakt met dezelfde houtsoort als de balk. Hierdoor zal de reparatie niet of nauwelijks opvallen. Door het toepassen van de gietmortel kan vaak een groter deel van het originele materiaal behouden blijven.

De testopstelling die gebruikt wordt is ontwikkeld in samenwerking met IBT Veenendaal. De opstelling heeft een 30-tons trekcilinder en kan worden gebruikt voor zowel trek- als buigproeven. Verder adviseert en begeleidt ons bureau de serie proeven die wordt uitgevoerd ter bepaling van de sterkte-eigenschappen van deze verbindingstechniek.


 

TERUG