Ingenieursbureau voor architecten, aannemers, projectontwikkelaars en particulieren

Geen categorie

Rioolgemaal Hilversum breidt uit


HILVERSUM – Rioolgemaal Laapersveld-Noord in Hilversum wordt verbouwd om de capaciteit te vergroten. In opdracht van en in samenwerking met Snelder Architecten geeft IBT constructieadviezen voor de uitbreiding. Na de verbouwing zal een nieuwe installatie bijgeplaatst worden en zal er meer werkruimte beschikbaar zijn. Op dit moment is het project aanbestedingsgereed.

Het bestaande rioolgemaal, gebouwd in de beginjaren ’70, ligt gedeeltelijk in een talud. De opdrachtgever heeft ervoor gekozen de uitbreiding boven op het bestaande gebouw te plaatsen. Door middel van een nieuw aan te brengen talud wordt ook de uitbreiding ‘opgenomen’ in de omgeving.

Om van het bestaande gebouw in het nieuwe deel te komen, wordt bij het bestaande gebouw een gat in het dak gemaakt, waarop een trap zal uitkomen. Verder worden op het oude dak enkele keerwanden gedeeltelijk gesloopt.

De nieuwe buitenwanden worden uitgevoerd in beton en worden bovenop de bestaande buitenwanden geplaatst. Ter plaatse van het nieuwe dakniveau en bij de oude inrit naar het gemaal worden nieuwe betonnen keerwanden geplaatst. De oude keerwanden worden verhoogd zodat het nieuwe talud hier tegenaan kan komen. Om de gronddruk tegen het nieuwe gebouw te beperken en om zo min mogelijk grond aan te hoeven voeren, is besloten om onder het nieuwe talud EPS (piepschuim) blokken toe te passen.

TERUG