Ingenieursbureau voor architecten, aannemers, projectontwikkelaars en particulieren

Bouwtechniek varkensstal Lunteren

Geen categorie

Varkensstal met 3 etages geopend


LUNTEREN – Op zaterdag 12 mei opende familie De Jong de deuren van hun drie-etage varkensstal in Lunteren. De nieuwe stal is de eerste zeugenstal in Nederland met drie etages en biedt ruimte aan maarliefst 1.986 zeugen

De familie de Jong heeft vleeskalveren maar breidt haar activiteiten nu uit met de zeugentak. De achtergrond daarvan is dat de verbreding meer ondernemingsruimte voor biedt de zoons van de familie en dat die verbreiding ook een grotere risicospreiding oplevert.

Het uitgangspunt van de bouw is de realisatie van een economisch en maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering. De familie hecht veel waarde aan diergezondheid. Minimaal gebruik van antibiotica en efficiënt gebruik van voer staat ook hoog in het vaandel. Minimaal gebruik van energie wordt bewerkstelligt door voorzieningen voor warmteterugwinning in de stal. Installaties die daarbij helpen zijn een warmtepomp op het centrale afzuigkanaal en een bodemwisselaar voor koeling en verwarming.

Het ontwerp van deze stal is van architectenbureau DBL Lunteren. Slingerland Bouw was hoofdaannemer terwijl de prefab betonnen kelder van 80 meter bij 40 meter gebouwd is door MBS.

IBT Veenendaal verzorgde voor dit bijzondere project alle constructieadviezen.

 

TERUG